EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

XIV. CIGÁNY KULTURÁLIS FESZTIVÁL


1971-ben az I. Roma Világkongresszus úgy határozott, hogy a cigányok világnapját a közösségek minden év április 8-án tartsák meg. Céljuk, hogy közösen, nemzetközi szinten együttműködve lépjenek fel a romák egységes felemelkedéséért.
Erre az alkalomra emlékezve került sor a XIV. Cigány Kulturális Fesztivál megrendezésére 2024. április 17-én a hajdúdorogi Mészáros Károly Városi Könyvtár szervezésében.
A roma tanulók felkészítése erre a versenyre rendkívül nagy erőfeszítést és kitartó munkát igényelt a pedagógusoktól. Ez nemcsak azt jelenti, hogy meg kell győzni a tanulókat arról, hogy ők is képesek megtanulni egy verset, mesét, hanem azt is, hogy le tudják küzdeni a szorongásukat, félelmüket, hogy közönség előtt szerepeljenek. Azután pedig egy-egy szöveg elsajátítása, belsővé válása számtalan időráfordítással, ismétléssel jár.
A szülők számára is kihívást jelent a gyermekeik fellépése, hiszen az alkalomhoz illően, ünneplőbe öltöztetve kell iskolába küldeniük a gyermekeiket.
Ez a csoda megtörtént, hiszen a Móra iskolából 42 roma tanuló jelentkezett erre a fesztiválra. Valamennyien jól felkészülten, tudásuk legjavát adva adták elő a választott műsorszámukat. Ezért nagy dicséret illeti a felkészítő tanárok kitartó munkáját, és a szülők támogatását.
A fellépő cigány tanulók által előadott versek, táncok, dalok jól tükrözték az egységes szokásokkal, hagyományokkal nem rendelkező roma kultúra sokszínűségét.
Ez a délelőtt jól elszaladt, a megjelentek nem unatkoztak, csendben, figyelve hallgatták végig társaikat. Amikor a zsűri elvonult dönteni, hatalmas bulival engedték ki a felgyülemlett „gőzt” a diákok.
Reméljük, jövőre is ilyen lelkesen, jól felkészülten vállalják a rendezvényen való szereplést a roma tanulók, számítva a felkészítő tanáraik segítségére.

EREDMÉNYEINK :

Vers és mese kategória:

1. évf.:
I. helyezett: Török Kira Erika
II. helyezett: Veréb Roland Zoltán
III. helyezett: Lakatos Ferenc Olivér és Kecskeméti Ferenc Leó
Különdíj: Horváth Benett Brendon

2. évf.:
I. helyezett: Török Anna Mirella
II. helyezett: Lakatos Iván Olivér
III. helyezett: Kecskeméti Melissza és Dankó Zsejke NSZB Okt.Közp.

3. évf.:
I. helyezett: Szarka Melissza Kármen
II. helyezett: Dankó Tibor Lénárd NSZB Okt. Közp.
III. helyezett: Dumitrache Szandra

4. évf.:
I. Boros Tifani Gréta
II. Balogh Dorina
III. Lakatos Mercédesz

5. évf.:
I. helyezett: Sallai Dorina
II. Lakatos Annamária Kinga
Különdíj: Balogh Diegó Dániel

7. és 8. évfolyam:
Különdíj: Rafael Karolina Gizella és Balogh Anikó

Cigánytánc kategória:
Különdíj: Balogh Anikó, Balogh Dorina, Boros Tifani, Lakatos Gréta Jázmin, Lakatos Kristóf Milán, Rafael Karolina Gizella, Török Jázmin

Kerékgyártóné Balázs Éva
image
image
image
image
image