EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

Bemutatkozunk

A hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény kéthavonta megjelenõ diáklapja a SZÓFACSARÓ

Idén tizenhárom évesek lettünk. Immár a negyedik nemzedék rója a sorokat az iskolaújság hasábjain.

Milyen sokszor nosztalgiázunk a ma már felnőtt korukat élő hajdani szófacsarósokkal:

Emlékeztek, amikor elektromos írógéppel írtuk az oldalakat? Hajdanán minden hónapban megjelentettük az újságot 8-10 oldal terjedelemben. Alighogy kiadtuk az első számot, máris nekilendültünk a másodiknak. Mára sokat fejlődött a technika. Lelkesedésünk viszont töretlen maradt. Igyekszünk kéthavi (évi öt) rendszerességgel megjelentetni a lapot minden alkalommal 24 oldal terjedelemben. Mondanivalónk kiapadhatatlan, a diákok érdeklődése és lelkesedése pedig mindig előbbrevisz bennünket.

Célunk, hogy elmondjuk és megismertessük másokkal is a problémáinkat, és megmutassuk a bölcs, az okos, az érdekes, a nyílt, a kritikus diákot. Hogy meggyőzzük a külvilágot: a diákból nemcsak a hülyeség maradandó. Így csatlakozhat a közel 20 főből álló diákszerkesztő csapatunkba bárki, akinek mondanivalója van, legyen az alsós, felsős, diák, felnőtt, pedagógus vagy szülő. Helyt adunk mindennemű diákműfajnak: napló, firka, anekdota, beszámoló, meditáció. Szeretnénk megmutatni, hogy a diákok érzelmi beállítottsága széles skálán mozog. Így bárki találkozhat érdeklődésének megfelelő hangulatú írással: panasszal, leleplezéssel, kritikával, kioktatással, lelkesedéssel.

Összekötő szerepet töltünk be az iskola és a szülői ház között, hiszen ez az egyetlen olyan írásos forrás, amelyből a szülők értesülhetnek az iskolai eseményekről. Az értékesítést évek óta az iskolán kívül is megszerveztük: nemcsak a szerkesztők árusítják a lapot, hanem a szülők közreműködésével kapható a Szófacsaró a papírboltokban és a büfében is. A 100 Ft-os egységár – úgy gondoljuk – mindenki számára megfizethető. Hogy tartalmilag mennyire sokszínű a lap? Döntse el az, aki kézbe veszi és beleolvas. A rejtvénypályázatokkal és az apró meglepetés-ajándékokkal bevalljuk, hogy az a célunk, hogy még több diákhoz, ezáltal még több családhoz eljusson a Szófacsaró. Az újság bevételéből sorsoltunk már kerékpárt, sporteszközöket, rádiósmagnót, kistévét, nyomtatót, discman-t, DVD-lejátszót és mobiltelefont is.

Bízunk benne, hogy törekedve a megújulásra, sokak tetszését elnyeri lapunk, és egy olyan maradandó emléket teremtünk, amelyet évek múlva, nosztalgiázva a régmúlton, felnőtt fejjel is szívesen lapozgathatunk.

Amire büszkék vagyunk:

A Szófacsaró fennállása óta elért kiemelkedő eredményei:

2001. DUE országos médiapályázat – diákújság kategória: Szófacsaró dicséret

2001. DUE országos médiapályázat – diákújságíró kategória: Fehér Adrienn 1. helyezett ; Bak Éva 3. helyezett

2001. UNICEF pályázat diákújságíró kategória: Fehér Adrienn 2. helyezett

2002. DUE országos médiapályázat – diákújságíró kategória: Fehér Adrienn dicséret

2002. DUE országos médiapályázat – diákújságíró kategória: Bak Éva 2. helyezés

2002. DUE országos médiapályázat – diákújság kategória: Szófacsaró 3. helyezés

2011. DUE országos médiapályázat – diákújság kategória:
Szófacsaró AZ ÉV DIÁKLAPJA - ORSZÁGOS 1. HELYEZÉS

2012. DUE országos médiapályázat – diákújság kategória: Szófacsaró 2. helyezés

Büszkeségeink:
Szófacsaró néhány megjelent példánya:
Rólunk írták:
Mórások Médiatábora 2013:
image
image
image
image