EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

„LUCA, LUCA KITTY-KOTTY“
A hatodikos mórás tanulókkal a hon- és népismereti órán játékos, interaktív módon ismerkedtünk meg több, decemberre jellemző népszokással. A diákok örömmel fogadták Szent Miklós küldeményét, miközben érdeklődve hallgatták a Borbála- és Luca-napi hiedelmeket és fogalmakat.
A digitális világ segítségével megnéztük a Luca-szék készítését, majd együtt énekelgettük a Luca-napi alakoskodókkal/kotyolókkal a „Luca-Luca kitty-kotty, tojjanak a tiktyok, luggyok!” kezdetű termékenységvarázsló rigmust.
A teljesség igényével Szent Lúciával, a keresztények által az V. század óta tisztelt vértanúval is megismerkedtünk, majd mindenki elültette a Luca-napi búzáját. Reménykedünk, hogy minél magasabbra hajt ki, s minél jobban kizöldül karácsonyig, bizonyítva a bőséges termést a következő esztendőre. A búza zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését hirdeti számunkra, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezi.
A következő feladat a saját adventi dísz elkészítése volt, amellyel az édesanyáknak igyekeztünk örömet szerezni.
Mindeközben nem maradhatott el a szerelmi jóslás sem, fiú és lány neveket rejtettünk el finom gombócokba, hogy ki-ki megtudhassa majdani párja nevét. A mi jóslásunk oly rendkívülire sikerült, hogy azóta is ezen nevet a 6.a osztály minden tagja.
Köszönöm a közreműködők aktív munkáját, a diákok igaz lelkesedését.

Mislovics Andrea
néprajztanár

image image
image image
image image
image image
image image
image
image
image
image