EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

AZ OPERA MŰFAJÁNAK NÉPSZERŰSÍTÉSE
A Lázár Ervin Program keretén belül – a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ szervezésében – két egyfelvonásos operát tekinthettek meg iskolánk 8. évfolyamos tanulói a budapesti Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós termében.
A rendezvény célja az opera műfajának népszerűsítése és hangversenylátogató közönség nevelése volt. A gyerekek az előző napon érzékenyítő programon vehettek részt, ahol mindkét darabról ízelítőt hallhattak. Mozart: A színigazgató című egyfelvonásos színházi paródiájából kiderült, hogy a színi direktornak bizony nincs könnyű dolga, főleg ha több énekesnő verseng a primadonnaposztért.
A rendezésnek köszönhetően végig a valóság és a színdarab érzése keveredett a szereplőkben, nézőkben egyaránt: egy kamera segítségével a színpad és a kivetítő vászon között váltakozott a cselekmény menete és a szövegben elhangzott, hogy a közönség soraiban fiatal, telefonozó diákok ülnek. A díszlet és a jelmezek egy része műanyag palackokból készült.
A darab túlnyomó része prózai részből áll, melyet az eredeti libretto nyomán, egy magyar humorista készített, ezért rendkívül szórakoztató volt és jellemzően mai szófordulatokkal volt tele. A két darab közötti rövid szünetben a műsorvezető hölgy bevezette a közönséget a színházi kulisszatitkokba és bemutatta az előadás irányítóját, súgóját és a zenekart. Gian Carlo Menotti: A telefon című operájában a mai kor valóban aktuálissá vált problémáját - egy hetvenéves bájos operán keresztül – láthatta a közönség. A darab a személyes kapcsolatok hiányára és az online kapcsolatok felértékelődésére világított rá, mely napjainkban is sok problémát okoz a családok körében. Három szereplő volt a központban: egy szerelmespár és a telefon. A fiú meg akarta kérni szerelme kezét, de nem jutott szóhoz, mert a lány folyton jelentéktelen csevegést folytatott telefonon. A párbeszéd alatt a háttérben táncoló színes fiatalok tették mozgalmassá a cselekményt.
A színpadi díszlet az Eiffel Műhelyház kicsinyített épülete volt színes graffitival, ezért úgy érezhettük, hogy a cselekmény napjainkban játszódik.
Ezen az őszi délutánon minden szempontból nagyszerű program részesei lehettünk. Mindkét opera tökéletesen illeszkedett a korosztály életkori sajátosságaihoz, az előadás és a vizuális inger is tökéletes volt a „Z” generáció számára. A közönség végig figyelemmel követte és egészen biztos, hogy a szereplőkkel azonosulva, mindenkihez eljutott a darabok mondanivalója. A cselekmény, az élő zenei élmény elvarázsolta a közönséget és remek lehetőséget biztosított ahhoz, hogy a gyerekek érzelmi intelligenciája fejlődjön.
A Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető-helyetteseként bízom benne, hogy sikerült felkelteni a gyerekek érdeklődését a klasszikus zene irányába és később is szívesen fognak hasonló rendezvényeken részt venni.

Fáczán Gabriella


image image image image
image
image
image
image