EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

MI LEGYEK, HA NAGY LESZEK?
Ez a kérdés már sok gyermek fejében megfordult. December 11-én megrendezésre kerülő pályaorientációs napon a Mórás diákok erre kaphattak választ vagy némi segítséget, támpontot.
A járványügyi helyzetre való tekintettel gyárakba, üzemekbe nem volt lehetőség ellátogatnunk. Ennek ellenére színes, látványos programok várták tanulóinkat ezen a délelőttön.
Az alsós gyerekek Petrovics Éva, kézműves foglalkozásán a közelgő karácsonyra készülve alkottak csodálatos díszeket. Ezt követően akadálypálya várta tanulóinkat a tornateremben. Az izgalmas feladatok megoldása ügyességet, kitartást, fegyelmet és koncentrációt kívánt a diákoktól. Tízórai szünetben az 1. osztályosok a szakács nénik munkáját segítették. Alig várták, hogy a fahéjas alma és tök megsüljön, s jó étvággyal elfogyaszthassák.
A 2-3. évfolyamon régi hagyományt elevenítettünk fel, a már-már elfeledett képeslapkészítést. Karácsonyi üdvözlő lapot rajzoltak, címeztek és írtak a gyerekek. Az elkészült lapot borítékba helyezték, hogy otthoni postaládájukba helyezhessék. A harmadik órában fonalakból készítettek karácsonyi angyalkát, így közelebb hozva a karácsonyra készülődés fontosságát.
A 4. évfolyam tanulói környezetvédelmi szemléletformáló előadást hallgattak meg. Ezt követően karácsonyi formák festésére került sor.
A felsős diákjaink különböző területet érintő előadásokat hallgathattak, láthattak, és saját bőrükön is tapasztalhattak iskolánk alkalmazottjainak segítségével.
Oroszné Erdei Gabriella gyógytestnevelő tanáccsal látta el a tanulókat az egészséges életmóddal, életvezetéssel és a sport fontosságával kapcsolatban. Rossz hétköznapi szokások is előtérbe kerültek, melyeken – véleménye szerint – nem is olyan nehéz változtatni.
Fürj Erzsébet élelmezésvezető segítségével néhány tanuló megsüthette élete első palacsintáját iskolánk tankonyhájában. Erzsébet is hangsúlyozta az egészséges táplálkozás fontosságát.
Iskolánk védőnője, Veres Mariann a csecsemő fejlődéséről tartott előadást, majd ezt követően a csecsemőgondozás alapfeladataival ismertette meg tanulóinkat. A játék babát fürdették, megmérték, öltöztették, etették, büfiztették és tisztába is tették.
Kissné Tóth Petra iskolatitkár a hivatalos levél formai követelményeiről beszélt. A hallgatóság feladata az volt, hogy az elhangzottakat gyakorlatban is kamatoztassák.
Kranyikné Gyuró Erzsébet tanárnő könyvtörténeti bemutatója után az állományrendezés, valamint az állományba vetél lépéseit is elsajátíthatták diákjaink.
Jómagam is részt vettem a szakmák bemutatásában. A logopédus feladatairól tettem említést, ezután a pösze terápia felépítésévél ismertettem meg a gyerekeket. A terápia egy-egy részébe a tanulókat is bevontam, így volt, aki szívó-fújó gyakorlatot, ajak- és nyelvgyakorlatot végzett. Híres emberekről - mint Bruce Willis, Julia Roberts, Winston Churchill - is meséltem, akik gyermekkorukban dadogtak.
Megtisztelt bennünket jelenlétével Sütő Attila kémiatanár, aki egyben az év pedagógusa cím tulajdonosa is. Látványos kísérletével a savas eső káros hatásait demonstrálta. Ámulattal nézték a tanulók, amikor a sósav szétmart egy kagylót.
Ezen a délelőttön jelen volt Nyíri Ferenc technikatanárunk, aki másrészt az asztalos szakma elhivatottja. Az asztalos munka eszközeivel ismertette meg a hallgatóságot, valamint Luca- szék hagyományáról mesélt. Az érdekfeszítő előadást követően a Luca-széket készítették el tanulóink asztalosunk közreműködésével.
Felsőseink több középiskola életébe nyerhettek betekintést az intézményi delegáltak segítségével.
A Tiszavasvári Szakképző Iskola megismerését követően, a rendészeti ágazaton folyó munkáról láthattak egy fantasztikus bemutatót a tanulók. Néhány bátor jelentkező kipróbálhatta azokat a fogásokat, melyet a szakemberek egy-egy intézkedés során alkalmaznak a mindennapokban.
Diákjaink rálátást szereztek a vegyész szakmára a DSZC Vegyipari Technikum küldöttjeinek érdekfeszítő előadása által.
BSZC Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskola szakmáiról és az ösztöndíj rendszerről is hallhattunk bemutatót. Az előadó felhívta diákjaink figyelmét, hogy szorgalommal, kitartással öt év alatt több szakmát is meg lehet tanulni, csak akarni kell.
Kiss Tibor szobafestő munkájával is megismerkedtek az érdeklődők. Diákjaink keverték a glettet, kézbe vehették azt a csiszológépet, amit a falfestés előkészítése során használnak.
A GAMESZ vezetője, Szopkó Tibor a hatékony tanulás fortélyaiba kalauzolta tanulóinkat, majd e témával kapcsolatos interaktív feladatok várták az érdeklődőket.
Dr. Balla-Tóth Júlia ügyvéd, biztosítási szakjogász, tőkepiaci és bank szakjogász a délelőtt folyamán vendégünk volt. Egyéni ügyvédként végzi munkáját városunkban, s tevékenysége elsősorban a polgári jog területére koncentrálódik. A jogi pálya nehézségeiről, szépségeiről mesélt a diákoknak.
A hajdúdorogi Szent György Patikába helyiségeit ismerte meg a diákok egy része. A laborban elsajátították a kúp és néhány gyógyszer készítésének módját. Legnagyobb sikert a tejcsokoládéból készített kúp, valamint a vitaminos üdítő aratta.
Különleges műfajba, az opera világába is betekintést nyerhettek tanulóink. Intézményünkben járt Dr. Ujvárosi Andrea operaénekes, egyetemi docens, az Opera Nagykövete, aki elmesélte, hogyan terelődött az élete e nehéz szakma irányába. Beszélt arról, hogy egy sikeres előadás nem csak rajta múlik, hanem több szakember közreműködésével. Ezeket a kulisszatitkokat színházi látogatóként kevésbé láthatjuk.
A pályaorientációs nap legnagyobb meglepetése az online találkozó keretében megvalósuló interjú volt. Vendégünkként köszönthettünk Németh Kornélt, a Fradi Suli Program projektfelelősét, valamint Ferenczi Diánát, az FTC női kézilabdacsapatának jobbátlövőjét. A beszélgetés elején Németh Kornél kérdéseire válaszolt a sportolónő. Az interjú során megtudtuk, hogy a sportoló mindösszesen 19 éves, s már második éve dolgozik a felnőtt csapattal. Különleges érzés számára a mindennapjait a Fradiban tölteni, mivel a klub szeretetét szüleitől örökölte. Számára a csapat olyan, mint egy nagy család. Érdekes öltözői történetekről is mesélt Ferenczi Diána, miszerint mókamestere is van a csapatnak. Arról is információt szereztünk, hogy milyen, amikor az edző nincs rózsás hangulatban. Azt is megtudhattuk, hogy az élsportolók élete sok magánéleti lemondással jár, de véleménye szerint az elért sikerek bőségesen kárpótolják. A beszélgetés második részében Dia a tanulói kérdésekre válaszolt.
Ekkor ismertette, hogyan lehet bekerülni a Ferencváros sportolói közé. Beszélt a legnagyobb rivális csapat tagjaihoz fűződő viszonyáról. Elmondása szerint kiváló kapcsolat van a játékosok között. Elmondta, hogy nagyon szerencsés volt, mert őt eddig semmi komolyabb sérülés nem érte. Szomorúan gondolt vissza tanulmányaira, mert nem fektetett több energiát a nyelvtanulásba, és ennek most nagy hátrányát látja a külföldi csapattársaival folytatott kommunikáció során. További tanuló kérdésre adott válaszából kiderült, hogy az élsportolók fizetése a kézilabdázóknál lehetővé teszi a biztos anyagi háttér megteremtését.
A beszélgetés végén sok érdekes információval gazdagodva búcsúztak el diákjaink.
Tanulóink elismerően nyilatkoztak e nap történéseiről. Örültek, hogy részesei lehettek ennek a programsorozatnak. Igen hasznos és értékes ismeret birtokába jutottak, s bíznak abban, hogy a pályaválasztás kapujában könnyebben tudnak majd dönteni.
Köszönjük a szervezőknek, a kollégáknak, az előadóknak és a meghívott vendégeknek ezt az élményekkel, újdonságokkal teli napot!

Szakál Péterné

image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
image image
image
image
image
image