EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

ÚSZÁSOKTATÁS

A Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola két tanuló csoportja vesz részt úszásoktatáson a 2021/2022. tanévben. Az első csoport az általános iskola 4. osztályos tanulóit foglalja magába, a második csoport pedig az 5. osztályos tanulóit tartalmazza. Összesen 70 tanulónak biztosítanak a testnevelők úszásoktatást.
Az iskolai úszásoktatás célja hogy minden gyermek vízbiztonságot szerezzen, illetve elsajátítsa a különböző úszástechnikákat, és azt tudja is alkalmazni. Az oktatás alapvető feltétele a megfelelő szintű idegrendszeri fejlettség, a megfelelő állóképesség és természetesen a korosztályi szintű koordinációs és kondicionális képességek illetve készségek megléte.
A foglalkozások tanóra kereteken belül valósulnak meg. Legelső alkalommal inkább a vízhez szokatás, illetve ezzel egyidejűleg játékos szintfelmérés zajlott. Célja a tanulók megismertetése a vízzel, bátorság, merészség fejlesztése, úszójártasság felmérése, a víz megszerettetése a gyerekekkel.
Az úszás oktatását hozzáértő testnevelő szakemberek végzik. Legfőbb céljuk, hogy a vízben tartózkodás egy örömszerző élmény legyen annak érdekében, hogy a tanulókat később továbbtanulásra lehessen ösztökélni.
Az úszásoktatás során az oktatók természetesen figyelembe vették a tanmeneti követelményeket. Ezen dokumentum alapján a testnevelők az alábbi gyakorlatokat alkalmazták az oktatás során:
-Siklás oktatása hason
-Siklás oktatása hason gyorsúszó lábtempóval
-Siklás oktatása háton
-Siklás oktatása háton gyorsúszó lábtempóval
-Gyorsúszó kartempó oktatása járásban
-Gyorsúszó kartempó oktatása úszószivaccsal
-Gyorsúszás oktatása 2-es illetve 3-as levegővétellel
-Hátúszó kartempó oktatása
-Hátúszás oktatása
-Mellúszó kartempó oktatása úszószivaccsal
-Mellúszó lábtempó oktatása úszószivaccsal
-Mellúszás oktatása
Összességében elmondhatom, hogy minden tanuló számára pozitívan zárult az oktatás, és a gyerekek, illetve a szülői visszajelzések alapján rögzítem a kollégáim nevében is, hogy jövőre ugyanekkora elánnal fogunk ismét úszást oktatni.

Tarpai Péter
testnevelő tanár

image image image image image image
image
image
image
image