EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

KÖZÖS ÉNEKLÉS, CITERA ÉS NÉPTÁNC A ZENE VILÁGNAPJÁN

46 évvel ezelőtt Yehudi Menuhin kezdeményezésére az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította. A hegedűművész célja az volt, hogy az egész világon rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon, és nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólaljanak meg régi és főként mai művek, hanem utcákon és tereken is muzsikáljanak, énekeljenek az emberek.
A Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola idén közös énekléssel és néptánccal ünnepelte a zene világnapját. Október 1-jén pénteken először az alsós, majd a felsős diákok gyűltek össze az intézmény dísztermében, hogy együtt megtanulják, majd elénekeljék a „Még azt mondják nem illik” kezdetű népdalt. A közös daltanulást a népzene tanszak kamarazenekara - Kőmíves Edit tanárnő vezetésével - élő hangszeres zenével kísérte. Citerán közreműködtek: Balogh Máté Bertold, Kalapos Fanni, Petrás János Ali és Szakál Boglárka. Az éneklést követően a néptánc tanszak Pántlika néptánccsoportjának produkciója bebizonyította, hogy – bár a népdal szövege nem ezt állítja – de nagyon is illik a tánc a magyarnak és Teleki Mária tanárnő vezetésével vidám, pörgős koreográfiát mutattak be a népdal táncmuzsikájára. A csoport tagjai: Korondán Máté, Korondán Vivien, Koszta Fanni, Major Gréta, Németh Hanna, Szabó Kitti, Szakál Liliána.
Az éneklésnek, zenének számos pozitív hatása van, hatására békét és örömöt érezhetünk, rezgése jobb hangulatot kommunikál a testnek, amely növeli az életerőnket. A rendezvényen minden diák és pedagógus részesülhetett ebből az örömből és feltöltődve folytathatták tovább a napot.

Fáczán Gabriella
intézményvezető-helyettes

image image image image image image image
image
image
image
image