EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

1956 – KICSIT MÁSKÉPP
Engedjék meg, hogy az 1956-os évet kicsit másképp, az MTI forrásai alapján [https://1956.mti.hu] néhány érdekes számadat, információ tükrében mutassam be Önöknek.
A forradalom évében Magyarország népességének száma megközelítette a 10 milliót. A havi átlagjövedelem 1.171 forint volt. Egy férfiöltöny 1.180 Ft-ba került. A kenyeret 3 Ft-ért, míg 1 kg cukrot több mint 10 Ft-ért vehettek meg az emberek. 1 kg sertéshúsért 27 Ft-ot kellett a boltban kifizetni.
1956-ra a moziba járás már általánosan elterjedt tömegszórakozássá vált az országban. A magyar filmművészet olyan filmalkotásokat produkált, mint például a Móra Ferenc elbeszélése alapján forgatott Hannibál tanár úr című film, Fábri Zoltán rendezésében.
A mozihoz hasonló látványos karriert futott be ezekben az esztendőkben a rádió is. Az országban 1956-ban már mintegy másfél-millióan rendelkeztek rádió-előfizetéssel.
Divattá vált a sportolás. A legnépszerűbb sportág a labdarúgás volt. A háziasszonyoknak 1956-ban érkezett a jó hír, forgalomba kerül a habzó szóda, sőt hamarosan megvásárolhatták az Ultra nevű mosogatószert is. Ugyancsak a forradalom évében került az üzletekbe a Csillag nevű új cipőtisztító paszta is.

KEDVES OLVASÓK!

1956. október 23-a kicsiny kokárda a világnak gomblyukában, mely elsősorban a mi szívünket élteti, nekünk és érettünk szól, a hazáját, a szabadságát, a függetlenségét értékelni és szeretni tudó magyarokért.
A Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában Sólyomné Kulin Zsuzsanna tanárnő vezetésével, irányításával újszerű gyűjtőmunka és megemlékezés történt.
Köszönöm a méltó programot és a diákok kreatív munkáját. Gyönyörű ünnepnapot kívánok mindenkinek!

Mislovics Andrea
köznevelési intézményvezető-helyettes

image
image
image
image
image