EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

Zeneiskolai híreink
2017-2018-as Tanév
25 ÉVES JUBILEUMI HANGVERSENY A MÓRÁBAN
A HAJDÚDOROGI MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA november 10-én jubileumi hangversenyt rendezett, az intézmény keretein belül folyó alapfokú zeneművészeti képzés 25 éves fennállása alkalmából. A zsúfolásig megtelt díszteremben csodás hangulatú és fergeteges sikerű estében volt része mindenkinek.
A bevezető fanfárt követően CSIGE TAMÁS polgármester úr mondott köszöntőt és röviden összefoglalta az elmúlt 25 év eseményeit.
Rendkívül színes volt a repertoár. A fellépők, három műfaj - a népzene, klasszikus zene és modern zene - világába vezették be a közönséget. Az intézmény jelenlegi és egykori növendékei, tanárai változatos összeállításban és stílusban váltották egymást a színpadon. A világhírű énekművésznő romantikus áriája mellett megszólalt a magyar népdal, a népszerű citera, a ritkán látható koboz, a klasszikus hegedű és nagybőgő, az akusztikus és elektromos zongora, a harsány trombita, a fürge fuvola, a szopranino furulya, a populáris gitár és a varázslatos ütőhangszerek kavalkádja.
A hangverseny alatt, a színpad hátterében - az eltelt 25 év hangversenyeinek képeiből összeállított - kivetített montázs ébresztett nosztalgikus hangulatot a nézőközönségben. Az est folyamán SZAKÁL GYÖRGY - nyugdíjas címzetes igazgató úr – tartott visszaemlékezést, aki a jeles évforduló alkalmából, könyvben foglalta össze a negyedszázados zeneoktatás főbb eseményeit.
Az intézmény néptánc és társastánc tanszakának műsorszáma üde színfoltja volt az estének. NAGY ILONA intézményvezető asszony a művészeti ágazat elmúlt öt évét és jelenét mutatta be a közönségnek. A vendégek, a hangverseny szünetében megcsodálhatták a grafika tanszak - zenével kapcsolatos alkotásaiból összeállított - kiállítását. A műsorszámok között, a fellépő vendégek zeneiskolai múltját és jelenét mutatta be az est szervezője, FÁCZÁN GABRIELLA tanárnő. Az est záró műsorszáma a "Zene az kell" című betétdal volt, melyet az iskola kamarakórusa énekelt hangszerek kíséretével.
A jubileumi hangverseny a zeneiskola elmúlt 25 évének méltó megünneplése volt, melyet az egykori kollégákkal közösen készített fotó és egy kellemes hangulatú, múltidéző beszélgetés tett emlékezetessé. „Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni: ezt megszerezni az iskola kötelessége."(KODÁLY ZOLTÁN)
image image image
image image image
image
image
image
image
image