EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

PÁLYAORIENTÁCIÓ
A 8. évfolyam tanulói számára közeleg az általános iskolai tanulmányok befejezése és a középfokú felvételi eljárás, így hamarosan dönteniük kell, milyen irányban és milyen iskolatípusban tanulnának szívesen tovább.
Szakmát tanulj, vagy inkább gimnáziumba menj? Érettségit és valamilyen szakképesítést együtt biztosító iskolát vagy elsőként valamely szakképzettség megszerzésére felkészítő középfokú iskolát válassz? Nehéz kérdések ezek. A pályaorientációt támogató informatikai rendszer és kérdéssora ehhez nyújt segítséget.
Intézményünk 8. évfolyamos tanulói kitöltötték a pályaválasztást támogató mérőeszközt, melyet az Oktatási Hivatal állított össze. A kérdéssort idén minden nyolcadikosnak – jogszabály alapján – kötelező megválaszolnia és kitöltenie október 12-ig.
Az elektronikus felületen zajló vizsgálat célja, hogy a tanuló visszajelzést kapjon a válaszai alapján hozzá leginkább illeszkedő középfokú iskolai továbbtanulási irányokról, valamint saját érdeklődésének főbb területeiről és néhány – a továbbtanulás szempontjából lényeges – kompetenciájáról. A javasolt továbbtanulási irányok mellett az eszköz sok esetben a kapcsolódó pályainformációk fellelhetőségének elérhetőségét, helyét is megadja. Kizárólag a kitöltést elvégző tanulók láthatják a saját válaszaikat és azok kiértékelését. Érdemes viszont ezeket megosztaniuk a szülővel, osztályfőnökkel, vagy olyan szakemberrel, aki további tanácsokkal segítheti őket a számukra megfelelő továbbtanulás, életpálya megválasztásában.
Fontos, hogy olyan továbbtanulási irányt válasszon mindenki, amelyik neki való és lenne kedve hozzá: illeszkedik a felkészültségéhez, valóban érdekli, és a szakmájában sikeres felnőtt-élet felé vezeti.
Sikeres pályaválasztást kívánunk valamennyi nyolcadikos diákunknak!

Nagy Gáborné

image image image image image image image image
image
image
image
image