EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

MÓRA TUDÁSTÁR
PÁSZKATERÍTŐK
Húsvét ünnepére készülődve a hajdúdorogi lakosok lelkiismeretes, alapos előkészületeket végeznek. A görögkatolikus családok Húsvét ünnepén egy kosárba helyezik a megszentelésre szánt ételeket, és azokat a pászkaterítővel fedik le.
A múltban végzett kutatási eredményeim alapján a vallási hagyomány fontos elemét betöltő pászkaterítőkről a következő megállapítások tehetők: Minden családnak van pászkaterítője. Illetve a terítők két fő csoportját különíthetjük el: egyházi és a háztartásokban található terítők.
A családok körében használatos terítők alakja kezdetben négyszögletes volt, majd ezt az idők folyamán kör vagy ovális formájú váltotta fel. A terítők nagysága is folyamatosan változott, egyre kisebb lett (szinte a felére csökkent).
Nem alakult ki egységes motívumkincs a díszítésben. A vallási jelképek, amelyek az ünnephez kapcsolódnak (Mária és Jézus alakja, egyház, kehely, szentség, kereszt, csillag, liliom, angyalkák, szőlő, kalász, Jézus szíve), a családi terítőkön részben, hiányosan vagy egyáltalán nem kerültek megjelenítésre. Egyre jellemzőbbé vált a gazdag növényi ornamentika díszítőelemként való alkalmazása. Sőt a legújabban készült terítők esetében a díszítés nem utal egyértelműen a funkcióra (azaz mire is használják őket). Jóllehet az ünnepi fehér szín túlsúlya jellemzi a színvilágot, azonban a gyűjteményben megtalálhatók a színes terítők is.
Úgy gondolom a húsvéti ünnepkör egyik fontos eleme a pászkaterítő. A vallási hagyomány erősítése és egyben új hagyományteremtés lehetősége is lehetne, ha ismét az egyéni díszítésű terítők borítanák a kosarakat.
2001 márciusában Pászkaterítők és asszonyok című időszaki kiállítással teremtettünk ünnepi hangulatot a Hajdúdorogi Helytörténeti Gyűjtemény épületében. Az egykori kiállítás címe is elárulja, hogy a hajdúdorogi asszonyok munkáját dicsértük. Lehet, hogy másoknak csak díszes terítők, nekünk dorogiaknak, a legnagyobb ünnepünk szentelményének takarói a húsvéti pászkaterítők. A csatolt egykori képek kópiáinak átpörgetésével, tegyünk egy virtuális sétát a múltban és tanulmányozzuk a terítők mintáit, stílusát. Reméljük jövőre ezt élőben a kosarakon tehetjük meg.
Áldott ünnepet kívánok!
Mislovics Andrea

image image < image image image image image image
image
image
image
image