EFOP 3.3.5-17-2017-00049
EFOP 3.3.5

ISKOLÁNK VÉGZŐS TANULÓJA: ZSÓFI ÉS NÉPTÁNCOS TERVEI
Muhar Zsófia vagyok, a Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadik osztályos tanulója, a művészeti képzés furulya és néptánc tanszakos tanulója.
Amikor elsősként megkezdtem az iskolát, már biztos volt, hogy nővérem példáját követve, valamilyen hangszeren fogok tanulni. Először szolfézs előképzőbe jártam, ahol minden zeneiskolás „Gabi nénije” nagy odafigyeléssel és lelkesedéssel vezetett be a zene és a hangjegyek különleges és néha kissé bonyolult világába. Tanév végén, hangszerválasztáskor a klasszikus furulya tetszett a legjobban. Azt hiszem azért, mert egy egyszerű, de szépen szóló hangszer.
Az évek alatt több tanárom is volt. Mindegyik nagyon kedvesen és egy kisdiák számára érthetően és szerethetően oktatott. Molnár-Helmeczi Bernadett tanárnő 3 éve tanít. Ez alatt az idő alatt több fellépésre is volt lehetőségem, párhuzamosan a Dalos pacsirták énekkarral, melyet Gabi néni hívott életre. Betti néni bíztatása és támogatása mindig erőt adott nekem, hogy jó irányba haladok. Az elmúlt nyolc évben számos iskolai és városi rendezvényen szerepelhettem.
Másodikos tanuló voltam, amikor egy számomra meghatározó lehetőség nyílt a művészeti képzés keretein belül: elindult a néptánc oktatás, melyre én az elsők között jelentkeztem. A furulya és néptánc tanulmányaimat így már párhuzamosan folytattam. Láda Júlia tanárnő nagy lelkesedéssel adta át nekünk a néptánc és a folklórismeret alapjait. Lehetőséget kaptunk többek között a Hajdúböszörményi Bocskai Néptáncegyüttes jubileumi estjén, hogy megmutathassuk, megálljuk a helyünket a nagyok között is. Kicsi gyerekként egy nagy múltú táncegyüttes nagyközönsége előtt szerepelni számomra meghatározó élmény volt. Már ekkor tudtam, hogy a néptánccal szeretnék foglalkozni. Minősítőkön, néptánc találkozón, városi és iskolai rendezvényeken sikeresen szerepeltünk.
2019-től Teleki Mária tanárnő vette át a csoport vezetését. Marcsi nénivel péntek délutánonként vidám és önfeledt táncóráinkon új koreográfiákkal ismerkedünk.
Nyolcadikosként nagy döntés előtt állok. A továbbtanulás nehéz és fontos mérföldkő, mely megalapozza az ember jövőjét. Én nem sokat gondolkodtam, mivel a néptánc megmutatta nekem az irányt. Eldöntöttem, hogy néptánc pedagógus szeretnék lenni, így a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium és Technikum néptánc szakára adtam be a jelentkezésemet. A felvételi meghallgatáson népdaléneklés és tánc volt a felvételi követelmény, melyek felkészítésében Gabi néni és Marcsi néni nagyon segítőkészek voltak és támogattak. Örömmel fogadták, hogy ebben az irányban folytatom tanulmányaimat. Sok izgalmon vagyok túl, de sikeres volt a felvételim, folytathatom művészeti tanulmányaimat, amit a Mórás művészeti képzés alapozott meg.
Köszönettel tartozom tanáraimnak és az iskolának, hogy az elmúlt nyolc év során olyan élményekkel gazdagodhattam, amelyek egy életen át elkísérnek és meghatározzák a jövőmet.

Muhar Zsófia 8. osztályos tanuló

image image
image
image
image
image